Az Apple blokkolta az iPhone

Az Apple blokkolta az iPhone

iPhone értesítési bug: a törölt üzenetek akár egy hónapig is visszanyerhetők lehetnek

Az iPhone értesítési bug nem csak annyit csinált, hogy “eltűntek” bizonyos beszélgetésrészek. A gond mélyebb volt: a rendszer a törlés után is eltárolhatta az üzenet tartalmát az értesítések adatbázisában. Ez pedig különösen akkor rázós, ha valaki nem egyszerűen chatel, hanem adatvédelmi megfontolásból használ rejtettebb beállításokat is.

2026. április 22-én az Apple biztonsági frissítéssel foltozta a problémát. A javítás lényege, hogy az értesítésekhez kapcsolódó, törlésre jelölt adatok ne maradjanak a készüléken feleslegesen. Az ügy kapcsán egyértelművé vált: az “elolvastam és töröltem” néha nem ugyanaz, mint az “örökre eltűnt”.

Signal alkalmazás értesítési bannere iPhone-on

Mi az iPhone értesítési bug lényege?

A hiba oka az volt, ahogy az iOS kezelte az értesítéseket. Amikor egy üzenet megérkezett, az iOS létrehozott egy értesítést. Közben pedig a rendszer helyben naplózta az üzenet tartalmát egy adatbázisba.

Ez az adatbázis a leírások szerint akár egy hónapig is megőrizhette az információt. Hiába törölted az üzenetet az appban, a háttérben maradhatott nyoma. Olyan ez, mintha a szekrényből kivedd a levelet, de a másolata ott lapulna a fiókban.

Törölt üzenetekből lett visszanyert bizonyíték

A beszámolók szerint a probléma hatással lehetett más appok üzeneteire is, hiszen sok tartalom ugyanúgy megjelenik az értesítésekben. A TechCrunch (404 Media nyomán) arra hivatkozott, hogy FBI-eszközökkel törölt, Signalhez köthető üzenetek is előkerülhettek.

Ez akkor is különösen kellemetlen, ha az adott üzenet “eltűnő” jellegű volt. Személy szerint itt érzem a legnagyobb csúszást: az adatvédelmi ígéret nem ott bukik meg, ahol te kattintasz, hanem ott, ahol a rendszer csendben háttéradatot kezel.

Ki szólt Apple-nek, és mit javítottak?

Nyilvánosan a Signal elnöke, Meredith Whittaker kritizálta a helyzetet. Azt hangsúlyozta, hogy a törlésre jelölt értesítések ne maradhassanak OS-szintű adatbázisokban.

Az Apple biztonsági tájékoztatója szerint az “értesítések törlésre jelölve is váratlanul megőrződhetnek a készüléken”. Ez már nem egyszerű hiba, inkább rendszer-szintű viselkedésbeli gond.

A frissítés elérhető az iOS 26-ot futtató eszközökre, és vissza is portolták iOS 18 esetén. De a “miért volt egyáltalán” kérdés még nyitva maradt. És őszintén: amikor az iPhone értesítési bug ilyen mintázatot mutat, az emberben rögtön felmerül, mennyi minden fut a háttérben, amit nem látunk.

Te hogy állsz ehhez: bízol abban, hogy a “törlés” tényleg törlés, vagy inkább úgy gondolod, hogy a privát chatnél a rendszeroldali apróságok is ugyanannyira számítanak?

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Exit mobile version